
Høyt presterende team
Innenfor lagidretten trenes samspill og ferdigheter hver eneste dag før man konkurrerer. I arbeidslivet konkurrerer man hver dag, men trener sjelden aktivt på samspillet.
Fremtidens arbeidsmarked
Å være et godt fungerende team vil være avgjørende i møte med fremtiden. Bedrifters levetid synker. I 1958 var gjennomsnittlig levetid for store selskaper 61 år. I 2030 forventes den å være 14 år. Samtidig som forventet levealder for selskaper synker, øker levealderen og pensjonsalderen.
Arbeidsmarkedet er en fleksibel plass hvor partnerskap, glidende overgang mellom arbeid og livsstil, økt mobilitet og samarbeid mellom bedrifter i faste og løse team, vil råde. Derfor er det en avgjørende egenskap å kunne fungere i et team, - eller å kunne lede et team til å fungere. Et høyt fungerende team skaper resultater og sikrer måloppnåelser.
Hvordan ta ut potensialet?
For å kunne ta ut det fulle potensialet i teamet behøves kunnskap x vilje x evne. Formelen skal leses som et regnestykke; dersom en av faktorene settes til 0, er samlet kompetanse i teamet 0. Teamets funksjonalitet ligger i «evne». Manglende kunnskap er sjelden en problemstilling i norske bedrifter, mens mål og strategi («vilje») og evne til samspill («evne»), har stort sett et potensial for forbedringer.
Balanserende utfordringer når du leder andre:
-
Balansen mellom å utfordre og vise omtanke
-
Balansen mellom å regissere og tilrettelegge
-
Balansen mellom å opptre personlig og profesjonell
-
Balansen mellom tillitt og kontroll av de du leder
Balanserende utfordringer når du leder deg selv:
-
Balansen mellom å prestere og ivareta deg selv
-
Balansen mellom å være selvsikker (skråsikker?) og selvreflekterende
-
Balansen mellom egne verdier og å være tilpasningsdyktig
-
Balansen mellom vurderende og handlekraftig
Teamdynamikk
Alle team går gjennom faser. Teamdynamikkens faser illustreres på en god måte med psykolog Bruce Tuckmans modell; FORMING – STORMING – NORMING – PERFORMING.
Det gjelder å komme (raskest mulig) til fasen med PERFORMING hvor teamet jobber friksjonsfritt og tar ut sitt fulle potensial. Uten øvelse og gode verktøy er det mange (leder)team som ikke kommer forbi den «stormende» fasen, eller strander i den fungerende men ikke veldig effektive «normal» fasen.
For å komme til PERFORMING-fasen hvor teamet presterer på høyeste nivå, behøves jevnlig trening; Trening på egen (leder)adferd og trening på å se hverandres perspektiver og hvordan man møter disse. Dette gjør teamet i stand til å håndtere motsetninger, danne kompromisser, gjøre det enklere å vekte beslutninger.
Forståelse for utfordringsbildene
Det er ikke alltid man leder andre, men ditt ansvar er alltid å lede deg selv. Forståelse for teammedlemmenes synspunkter og løsninger (andre enn dine egne), er en av to viktige nøkler. Den andre nøkkelen er bevissthet rundt de ulike utfordringsbildene når du leder andre og når du leder deg selv. Du har lykkes når du håndterer begge utfordringsbilder, og at du kan veksle mellom dem når du bytter rolle.
Gjennom trening av adferd økes teamets agile evne og prestasjonsnivå. Her er eksempler på utfordringsbildene som teamet må jobbe med. Vurderingen kan gjøres for egen del og personlig vekst, eller som en åpen prosess hvor teamet vurderer seg selv og hverandre.
Å jobbe mer "agilt" innebærer å øke tilpasningsdyktigheten, bevegeligheten og menneskefokuset. Gjennom trening av adferd økes teamets agile evne og prestasjonsnivå, og vil derfor være bedre rustet til å møte derfor samfunnets krav til raske endringer. Resultatet av et mer agilt team er raskere beslutninger, bedre sykluser med løpende vurderinger og mindre gniss.