
Hvor gøy og smart kan det ikke være med litt kunstig intelligens?
- Møt vår nye venn Robert
- Kunstig intelligente chat roboter er kommet for å bli, og kan bidra til raske svar og gi innblikk i enorme mengder kunnskap på kort tid.
Veldig morsomt for den utpregede nysgjerrige, den litt late (som ikke orker lese hele boka eller pensum), og de som vil ha fasit uten forutgående grubling.
Som mange andre har jeg "snakket" med chatGPT og har døpt han om til «Robert». I takt med de gøyale samtalene med Robert, er det merkbart at kravet til evne til kritisk tenkning øker.

Våre barn vil sannsynlig vokse opp med både Robert 1.0, 2.0 og 3.0. Skolen skal bidra til at barna våre blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet. Men hva med den voksne befolkningen? Har vi disse evnene i behold eller trenger vi et oppfriskningskurs?
Kritisk og vitenskapelig tenkning innebærer å bruke fornuften på en undersøkende og systematisk måte i møte med konkrete praktiske utfordringer, fenomener, ytringer og kunnskapsformer. Robert er både et fenomen, en ytring- og kunnskaps-kar fra det grenseløse landet Internett.
Når vi får servert hele svaret av en robot er det fort gjort å tenke at jobben med kildekritikk og analysere informasjon allerede er gjort. Men det er den ikke. Prøv å stille et spørsmål eksempelvis om homeopati – det vil Robert ikke svare på, mens den aldrende herren Google på den annen side har mye å vise frem.
Ordet kritisk har opprinnelse i tre greske ord. Kritikos som betyr bedømmelse, krinein som betyr å skjelne, avgjøre, dømme og sile, samt kriterion som betyr prøvestein og kjennetegn. Når man tenker kritisk, bruker man fornuften systematisk gjennom å innta en viss avstand til seg selv og til omgivelsene – undre seg, tvile, stille spørsmål, undersøke og liknende – for å forstå og vite. Dette gjør hverken Robert eller Herr Google for deg.
I motsetning til den aldrende Herr Google kan du faktisk snakke med Robert, derav ChatGTP. Hvor fornuftige svarene er må din evne til kritisk tekning avgjøre. I dag spurte jeg om å få en kortfattet beskrivelse av hvordan et godt økonomisk økosystem fungerer. Jeg fikk et tørt og saklig beskrevet svar.
Deretter skrev jeg følgende til Robert:
«Kan du skrive akkurat det samme en gang til, men være litt mer leken og kreativ i språket? Dette hørtes nemlig kjedelig ut og for at vi skal lykkes med bedre økosystemer i verden må det virke mer gøy enn dette. Takk.»
Det er her Robert virkelig avslører sine svakheter, - men jeg må innrømme at det absolutt har underholdningsverdi:
«Absolutt! La oss gi det en munter og kreativ vri for å gjøre det mer engasjerende og morsomt:
Velkommen til den fantastiske verdenen av økonomiske økosystemer! Det er som en spennende sirkusforestilling der forskjellige økonomiske aktører hopper og spretter for å skape et magisk show av vekst og velstand. La oss ta en titt på noen av artistene som gjør dette spektakulære nummeret mulig:
Konkurranseklovner: Disse fryktløse akrobatene balanserer på den tynne linjen mellom sunn konkurranse og unfair triks. De holder økonomien på tå hev og sørger for at ingen får monopol på popcorn- eller ballongsalget!
Lovens tryllekunstnere: Tror du på magi? Disse trollmennene skaper juridiske rammer og regler som sikrer at økonomiens vognhjul ruller jevnt. Med deres magiske slagord, "rettsregler for alle!", sørger de for at ingen kan lure publikum eller stikke av med andres gevinst.
Finansielle tryllekunstnere: Se nå nøye! Disse ekspertene i illusjoner og triks kan få dollar-sedler til å forsvinne og aksjekurser til å stige. De holder et øye med økonomiens høye hatt og sørger for at pengene strømmer der det trengs mest.
Utdanningsklovner: Klar for skolebenken? Disse klovnerike lærerne vet at kunnskap er nøkkelen til suksess. De jonglerer med tall, språk og vitenskap for å forme unge sinn og forberede dem på det store sirkuset i arbeidslivet.
Infrastrukturakrobater: Se dem hoppe, klatre og svinge seg! Disse våghalsene sikrer at transportnettverket er som et stort sirkusmanesje, energiforsyningen er som et magisk trylleslag, og internettforbindelsen er som et akrobatisk luftnummers spektakel!
Innovasjonskunstnere: Her kommer geniene! Disse trollbinderne blåser liv i de mest fantastiske ideene og skaper banebrytende oppfinnelser. Med deres magiske kraft, forvandler de latter til lønnsomme virksomheter og triste økonomier til karneval av innovasjon.
Bærekraftakrobater: Trommevirvler! Disse naturvennlige artistene balanserer på en snill og grønn måte. De trollbinder publikum med sitt fantastiske nummer av ressursbevaring, fornybar energi og bærekraftig utvikling. De viser oss at vi kan ha økonomisk moro uten å skade planeten vår.
Jobbjonglører: Klapp i hendene for disse talentfulle jonglørene! De kaster arbeidsplasser opp i luften og lander dem trygt.»
Jeg tror "utdanningsklovner" går av med seieren i det ikke helt smarte svaret fra Robert...
Ut over det behøves ingen ytterligere kommentarer enn at våre menneskelige evner til refleksjon og kritisk tekning vil være høyst nødvendig også i framtiden.